Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας οδηγεί την ανάπτυξή μας

Που βασίζεται το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας;

Στη λογική πως υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέψεις τα απορρίμματα σε νέα προϊόντα.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως έτσι θα μειώσουμε τα απορρίμματα που ήδη επιβαρύνουν το περιβάλλον δίνοντας τους μια δεύτερη ζωή. Και ο δεύτερος γιατί θα σπαταλάμε λιγότερες πρώτες ύλες για να φτιάξουμε καινούργια αντικείμενα και άρα καινούργια απορρίμματα . Κι αν αυτό ακούγεται απλό ως λογική στην πράξη χρειάζεται η συμβολή όλων μας.

Στο DIXAN επενδύουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Γι’ αυτό γινόμαστε μέρος μιας αλυσίδας ενεργειών που αποσκοπούν σε μια μεγάλη υπόσχεση: Να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο στα παιδιά μας. Το όραμα της κυκλικής οικονομίας γίνεται η πυξίδα της πορείας μας προς το μέλλον και αποτελεί ήδη νευραλγικό κομμάτι των κύκλων δράσης «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε την Πηγή».

Η αλλαγή ξεκινάει από τον εαυτό μας. Δεσμευόμαστε στην πράξη για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. Το Dixan από 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, παρουσιάζει το πρώτο του μπουκάλι από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Δεσμευόμαστε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλική οικονομίας. Συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις δράσεις του «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή» φέρνουμε κοντά οργανώσεις, φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια κοινή προσπάθεια για τον καθαρισμό πολύτιμων υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας μας. Τα απορρίμματα που ανασύρουμε όλοι μαζί, τα επεξεργαζόμαστε μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και τα μετατρέπουμε σε χρηστικά αντικείμενα τα οποία επιστρέφουμε στις τοπικές κοινωνίες. Η δράση αυτή γίνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Εξειδικευμένου Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας (CEEII), στη Σουηδία.

Το 2020 πετύχαμε πολλά.

Συγκεντρώσαμε 706 κιλά πλαστικού και με αυτά κατασκευάσαμε 7 παγκάκια και 7 κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια τα επιστρέψαμε στους δήμους που συμμετείχαν στις δράσεις μας: Στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δήμο Ραφήνας, Δήμο Λουτρακίου, Δήμο Κορίνθου, Δήμο Γλυφάδας, Δήμο Βόλου.

Το 2021 πετύχαμε ακόμα περισσότερα.

Συλλέξαμε 3.855 κιλά πλαστικού και από αυτά κατασκευάσαμε 11 αποδυτήρια εξοπλίζοντας τις παραλίες όπου πραγματοποιήθηκε καθαρισμος: Στον Δήμο Αλίμου, Δήμο Μαραθώνα, Δήμο Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης και στον Δήμο Ραφήνας.

Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το
εξειδικευμένο ινστιτούτο κυκλικής οικονομίας στη
Σουηδία (Circular Economy & Eco Innovation
Instutite CEEII), για την ανακύκλωση και επεξεργασία
του πλαστικού, για τη δημιουργία νέων χρηστικών
προϊόντων καθώς και για τη διασύνδεση με την
ελληνική πανεπιστημιακή/ερευνητική κοινότητα.